lauantai 15. marraskuuta 2014

Mysliä, siemenleipää ja lehtikaalia

Kolmen huonosti nukutun yön jälkeen tarvittiin yksi hyvin nukuttu yö ja olin tänään aamulla taas aivan täynnä virtaa. Aamupalan jälkeen aloin häärimään keittiössä ja siellähän valmistui aivan uusia kokeiluja.

Mysliä tein tänään ruishiutaleista ja -leseitä, kauraleseistä, pellavansiemenrouheesta, auringonkukansiemenistä, manteleista ja cashewpähkinöistä sekä kookosöljystä. Makeutta mysliin toin tällä kertaa kookossokerilla. Lisäksi ostin eilen uutena kokeiluna meidän kaappiin täysjyvä spelttihiutaleita, mitä laitoin nyt siis myslin sekaan. 

ennen uuniin menoa

Myslin laitoin uuniin 200asteesen ja siellä se sai olla n.7minuttia. Itse tykkään aika paahdetuista pähkinöistä, eli viisikin minuuttia varmasti riittäisi. Uunissa käynnin jälkeen lisäsin sekaan vielä pop-amaranttia.

uunista tulon jälkeen purkissaan


Sitten siirryinkin tekemään siemenleipää. Etsin tässä viikolla hyviä ohjeita jauhottomasta leivästä ja törmäsin sattumalta Chocochili-blogiin. Sieltä löytyi jauhottoman siemenleivän ohje

Siemenleipä

1rkl psylliumia
3,5dl vettä
200g pähkinäsekoitusta
1dl kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)
100g seesaminsiemeniä
100g auringonkukansiemeniä
100g pellavansiemeniä
0,5dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1,5tl himalajansuolaa

Sekoita yhteen psyllium ja vesi. Jätä turpoamaan vähintään viideksi minuutiksi
Murskaa sillä välin pähkinät monitoimikoneessa (tai ison veitsen ja tukevan leikkuulaudan avulla). Pähkinät saavat jäädä reilusti karkeaksi rouheeksi!
Hienonna karpaloita hiukan veitsen avulla.
Skoita kulhossa pähkinäsekoitus, karpalot, seesaminsiemenet, auringonkukansiemenet, pellavansiemenet, oliiviöljy ja suola. Kääntele joukkoon psylliumseos ja anna taikinan seistä hetki.
Voitele (silikoninen) leipävuoka oliiviöljyllä ja laita taikina vuokaan. Paista 175astessa noin 65-70minuuttia. 
Anna jäähtyä hyvin ja kumoa leipä sitten leikkuulaudalle.


Itse laitoin leipään cashew-pähkinöitä 100g, kuorimattomia manteleita 100g sekä karpaloiden sijasta Luomu rusinoita. Meidän uunissa leipä paistui 65minuutissa juuri sopivaksi. Mulla ei valitttavasti ole sellaista kapeampaa silikonista leipävuokaa (vinkkivinkki joulupukille! ;)), joten jouduin laittamaan tämän Hackmanin tefloniseen vuokaan. Leipä olisi kivempi hieman korkeampana versiona, mutta todella hyvältä se maistui näinkin!


Näiden lisäksi tein tänään muutamia jouluruokia, koska vietämme tässä hieman perheen kesken pikkujouluja. Paistoin mm. pikkuisen kinkkurullan. Lisukkeeksi tein lehtikaalista ihanaa herkkua.
Paahdoin cashew-pähkinöitä kevyesti pannulla (mun kevyt ei kyllä tässäkään kohtaa välttämättä ole muiden mielestä kevyt) ja siirsin ne sitten syrjään odottamaan. Lisäsin pannulle pikkuisen voita ja heitin perään hieman pienennettyä lehtikaalia. Näitä paistelin hetken aikaa ja kippasin sitten tarjoiluastiaan, mihin heittelin sekaan paahdetut cashewt sekä fetakuutioita. NAM! Kuva muistettiin tietenkin ottaa vasta kun suurin osa tästä herkusta oli jo kadonnut parempiin suihin. ;)


Tälläisiä ihania ja uusiakin kokeiluja tuli tänään tehtyä. 
Ja kylläpähän on syöty hyvin! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti