tiistai 31. joulukuuta 2013

Uni!

Tää aihe tuli mulle taas ajankohtaiseksi kun olen nukkunut enemmän tai vähemmän huonosti viime aikoina. Eron huomasin samantien tänä aamuna... su-ma välisenä yönä sain nukutuksi häthätää 4 tuntia ja viime yönä paukutin unta kaaliin sellaisen 10 tuntia ja siis KUNNON unta!

Silloin kun nukut hyvin tavallaan unohdat sen tärkeydän, onhan nukkuminen ja hyvä, laadukas uni ihan normaali asia, vähän kuin meidän jokaisen etuoikeus. MUTTA kun uni syystä tai toisesta on liian vähäistä tai laadultaan huonoa huomaa sen heti. Oma olo on ainakin ollut aivan kaoottinen... pää käy hitaalla, koko kroppa tuntuu olevan poissa pelistä ja kaiken aikaa kiukuttaa. Nää on ainakin mulla sellaiset oireet mistä hälytyskellot soi samantien. Toki viimisen viikon aikana jyllännyt lenssu ei ole hirveästi helpottanut asiaa tai olotilaa. Uni vaikuttaa kaikkeen ja itse uskon pyhästi siihen, että jos nukkuminen, ruokailu ja riittävä (positiivinen) liikunta on kunnossa niin päästään jo pitkälle. Tää on se mun "pyhä kolminaisuus". ;)

Monissa tutkimuksissa unettomuutta tai ylipäänsä huonosti nukkunutta olotilaa verrataan humalaan... en sitten tiedä... itse vertaisin sitä ehkä enemmänkin krapulaan, niin jumiin tuo nukkumattomuus mut vetää. Jossain kohtaa on tutkittu, että unen väheneminen vaikuttaisi peräti 700geniin... eli kyllähän se VAIKUTTAA! On myös tutkittu, että vähäinen uni tai sen heikko laatu vaikuttaisivat sydänsairauksiin, diabetekseen, aivojen toimintaan, ylipainoon, immuunijärjestelmään... On siis aivan selkeää kuinka tärkeää uni, sen riittävyys sekä laatu ovat!

Kuvan ottanut mun rakas mies!

Kuinka sie oot nukkunut viime aikoina? Sitä kannattaa pysähtyä miettimään! :)

2 kommenttia:

  1. Mä luulen, että en ole nukkunut about 4 vuoteen kunnolla. Ehkäpä siinä on osasyy. En tiedä missä vaiheessa pienten lasten äiti lopulta saa nukkua. Toki aina silloin tällöin saan nukkua kokonaiset yöunet mutta harvinaista herkkua se on. Parempi ettei edes mieti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on lapset nukkunut aina aika hyvin, mutta kyl miekin muistan miltä ne yövalvomiset tuntuu. Ja kyllä se aikakin vielä tulee kun saadaan kiskomalla kiskoa noita lapsukaisia ylös sängystä. ;)

      Poista