maanantai 28. lokakuuta 2013

Minun ruokafilosofiani

Halusin hieman avata teille mitä minulle hyvä ruoka tarkoittaa ja millä tavalla tuo määritelmä on tässä ihan viime aikoinakin muuttunut.

Rakastan ruokaa, ihan kaikessa yksinkertaisuudessaan. Luulen, että siinä on yksinkertaisesti myös totuus siitä, miten ajauduin siihen painoon missä olin tuolloin reilu kolme vuotta sitten. Silloin käsitteeni hyvä ruoka tosin oli jotakin aivan muuta kuin nykyään. Herkut olivat silloin HERKKUJA, enkä kiellä etteikö ne vieläkin välillä olisi sitä. Herkulla tarkoitan tässä siis hampparista lähtien kaikkea aina suklaaseen asti.Mitäs mun hyvälle ruualle sitten tapahtui siinä kohtaa kun aloitin elämäntaparemonttini. Nyt mun on pakko myöntää, että tässä kohtaa kuvaan astuivat kaikki mahdolliset kevyttuotteet... maito oli rasvatonta, jugurtti rasvatonta jnejne. kyllähän te tiedätte! Ja toki, kyllä sitä rasvaa paloi ja paino tippui, mutta kaikki se prosessoitu ruoka, UH!

Pikkuhiljaa alkoi kuvaan tulemaan yhä enemmän ja enemmän tuoretta tavaraa, kaupasta muukaan tarttui pähkinät, jugurtti olikin yks kaks maustamatonta luonnonjugurttia ja aloin ylipäänsä kiinnittämään ruokaan paljon paljon enemmän huomiota. Oikeastaan tässä kohtaa aloin haaveilemaan siitä, että lähtisin ravintovalmentajan koulutukseen. Ja siitä se ajatus tosiaan sitten lähti!

Opintojen aikana minun oma ruokafilosofiani on tarkentunut entisestään. Pidän hyvänä ruokana nykyisin lähellä tuotettua, luomua, hyvistä raaka-aineista itse tehtyä ruokaa. Toki poikkeuksiakin on ja joskus minäkin sorrun siihen maksalaatikkopakettiin (mikä on muuten nykyisin ainoa eines mitä meidän talouteen ostetaan)... toisena poikkeuksena toki on ne hetket kun lähdetään ulos syömään, mutta sekin tarkoittaa nykyään HYVÄÄ ja KUNNOLLA valmistettua ruokaa, eikä mäkkärin safkaa. Mutta siis oikeastaan koskaan en enää osta mitään kevyitä ja paljon käsiteltyjä tuotteita ja pyrin mahdollisimman paljon ostamaan tuotteet luomuna tai sitten lähellä tuotettuna.Yhtenä esimerkkinä voin tarjota teille tähän maidon. Olin todennut jo muutamia vuosia sitten ettei normaalit maitotuotteet sovi minun vatsalleni ja päätynyt siihen ratkaisuun, että ostin kaiken laktoosittomana. Sitten muutama kuukausi sitten otin härkää sarvista ja kokeilin juoda luomumaitoa ja kappas vaan... Nykyisin juon maidon luomuna, syön raejuuston luomuna, ostan jugurtin lähituotteena ja syön sen vaikka siinä onkin laktoosia. Niin ja mitä vatsaan tulee, ei mitään oireita. Uskon vahvasti siihen, että tuo ruuan liiallinen prosessointi vaikuttaa sen tuotteen laatuun ja siihen kuinka hyvin ihminen mitäkin sietää. MUTTA tämä on VAIN minun mielipiteeni ja minun itseni havaitsema asia... en tosin ole asiani ja havaintojeni kanssa yksin. ;)

6 kommenttia:

 1. Luomuna onneksi saa jo kaikenlaista. Vaikka lähikauppojen luomuhedelmät ja -vihannekset ovat kyllä aika surkeita. Mutta jos espanjalaiset luomupurjot näyttävät kurjaakin kurjemmilta, voi onneksi usein ostaa hyviä kotimaisia ei-luomuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kyllä. Ja tuo on tosiaan totta, että toisinaan joutuu punnitsemaan kumman valitsee, ulkomaisen luomun vai kotimaisen. Jos olisi mahdollista kasvattaisin kaiken itse... ;)

   Poista
 2. Meillä mennään erittäin samoilla periaatteilla. En tiedä johtuuko hyvälaatuisesta ruoasta, mutta meidän perheessä sairastetaan erittäin harvoin nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mie uskon siihen, että se mitä suustaan pistää alas vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti, eli en yhtään ihmettelisi vaikka teidän sairastamattomuuskin johtuisi hyvästä ruuasta.

   Poista
 3. Olen ollut tosi pitkään jo samoilla linjoilla. Kauan ennen elämäntaparemonttiakin. Mietin, että oikeasti lapsuudessani (olen 36) tämä oli ihan normaalia syödä näin. Jossain 90-luvun taitteessa tai jälken enemmänkin on tullut nuo einekset muotiin.

  Itsekin ostaisin luomua, mutta budjetti ei riitä ja olen lukenut niitä tutkimuksia (kasviksista), että eipä se ero lopulta siinä itse vihanneksen koostumuksessa näy. Lihapuolella on eri, koska eläinten hyvinvointi painaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se taitaa olla nykypäivänä tuo kaikn mahdollisen saatavuus se mikä vaikuttaa monesti ihmisten ostotottumuuksiin.
   Itse uskon, että luomu kertoo siitä ettei tuotteita ole ympätty täyteen ympäristömyrkkyjä vaan ne on siinä mielessä puhtaampaa ruokaa. Toki edelläkin jo kommentoin, että useasti punnitsen kauupassa luomun ja kotimaisuuden välillä. Nämä on näitä arkipäivän päätöksiä, mihin törmää päivittäin (tai ainakin aina kun käy kaupassa). ;)

   Poista