tiistai 28. elokuuta 2012

Itsetunto

Omakohtaisia kokemuksia siitä, mihin huono itsetunto voi johtaa ja kuinka se vaikeuttaa elämää. Nämä on myös syitä, miksi siitä kannattaa päästä eroon.

Itseinho. Ehkä kamalinta mitä ihminen voi itselleen tehdä. Kun vihaat itseäsi on sinun vaikea rakastaa ketään muutakaan. Puhumattakaan siitä, että antaisit kenenkään muun rakastaa itseäsi.

Epäilykset. Kun et pidä itsestäsi alat epäilemään ettei kukaan muukaan pidä sinusta.

Kuvitelmat. Kun nuo varmasti puhuu vaan siitä miten olen lihonut ja kuinka kamalalta näytän. Koska se on ainut asia mitä sinun päässäsi liikkuu.

Eristäytyminen. Pahimmassa tapauksessa kolme edeltävää tekijää vaikuttavat siihen, että eristäydyt muusta maailmasta. Omalla kohdallani se tarkoitti sitä etten käynyt missään. En moneen vuoteen uskaltanut mennä ulos ovesta yksin, luoja sitä hetkeä kun ekan kerran moneen vuoteen tankkasin auton yksin. Vieläkin kauppaan meno on kamalaa ja mieluiten suoritan sen yhdessä miehen kanssa. Jos minua pyydettiin jonnekin en tahtonut lähteä ja keksin syitä miksen nyt just sillä kerralla jaksa tai pysty. 

Ja mihin tämä sitten johtaa? Siihen, ettei sinua enää kukaan minnekkään edes viitsi pyytää. No, ei tietenkään, kun jo etukäteen on arvattavissa ettei musta kuitenkaan saa seuraa. Ja vain itse kärsit siitä, koska tiedät ettet yksinkertaisesti ole kyennyt lähtemään ovesta ulos sen itseinhon takia. Sen takia ettet arvosta itseäsi edes sen vertaa, että soisit itsellesi jotain mukavaa, jotain josta olet aiemmin nauttinut.

Toki tämä vaikuttaa parisuhteeseen. Toinen joutuu venymään toisen takia joskus mielettömiin juttuihin... käymään esimerkiksi aina kaupassa tai vaikka vain tankkaamassa sen auton. Tai muuten vaan arjen keskellä katselemaan kuin huonosti toinen voi.

Sitten jonakin päivänä huomaatkin olevasi erakkona omassa kodissasi ja voivan pahoin. Silloin se iskee täysillä päin kasvoja... Mitä helvettiä minä olen mennyt tekemään itselleni? Ja miten ihmeessä pääsen tästä eroon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti